joi, 26 august 2010

Alimente esentiale pentru sanatatea ta

1.Avocado: previne cancerul, bolile de inima si diabetul 
Este bogat in grasimi, insa contine grasimile mononesaturate care reduc riscul de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si a diabetului. "El ajuta la regenerarea sanguina si celulara, stabilizeaza glicemia si este perfect in problemele cardiovasculare", este parerea expertilor. De asemenea, are un continut ridicat de fibre (11-17 grame per fruct) si luteina, un antioxidant benefic pentru sanatatea ochilor si a pielii.
Fructul are forma ovala (asemanatoare cu a unei pere), coaja verde-inchis sau brun-violacee, neteda sau aspra, mata sau stralucitoare (in functie de soiuri si gradul de maturizare), si dimensiuni destul de mari (aproximativ cat un cartof mare). Pulpa este galben-verzuie, cremoasa si are gust de alune. In interior se gaseste un sambure mare din care se extrage uleiul de avocado, folosit in cosmetica, dar exista si varietati de avocado de dimensiuni mici, fara samburi.

Alege fructele bine coapte: sunt destul de grele si le poti apasa usor cu degetul; fara pete negre sau portiuni degradate pe coaja. Fructele tari la apasare nu sunt coapte, iar cele foarte moi sunt deja trecute. Daca ai cumparat un avocado necopt il poti lasa sa se coaca la temperatura camerei, eventual invelit in hartie de ziar ca sa se coaca mai repede. Fructul copt se pastreaza bine la frigider doua-trei zile. Daca l-ai taiat, stropeste partea ramasa cu zeama de lamaie pentru a impiedica oxidarea pulpei; rezista in acest fel de pe o zi pe alta in frigider.

Guacamole
(reteta mexicana)

Se amesteca in mixer pulpa de avocado cu o rosie decojita, ceapa, zeama de lamaie, ulei de masline, sos Tabasco, sare, piper. Se rastoarna intr-un castron si se tine la rece circa o ora. Pentru o alta varianta, se paseaza intr-un vas pulpa de avocado, se adauga pulpa de rosii, usturoi si ceapa taiate marunt, zeama de lamaie, condimente macinate fin (boia, oregano, chimen, cuisoare) sare si piper si se amesteca bine. Mexicanii il servesc alaturi de tortilla si tacos. Dar il poti servi si cu o lipie si cateva frunze de salata verde, pe farfurie sau rulandu-l ca o clatita.
                                                         
Avocado este foarte hranitor, datorita continutului mare de proteine si grasimi. Un fruct mediu cantareste in jur de 300 g; aportul caloric pe 100 g poate varia intre 140 si 360 de calorii, in functie de soi, gradul de maturitate, continutul in lipide. Se digera insa usor, gratie enzimelor continute. Coaja nu este comestibila. Fructul este bogat in potasiu, acid folic si vitamina B6, continand, de asemenea, betacaroten, vitaminele C, E, PP, magneziu, cupru, fier, zinc, fosfor, acid pantotenic.

Continutul mare in acizi grasi mono-nesaturati protejeaza arterele si reduce colesterolul. Alte doua substante au efecte benefice asupra sanatatii: pyosclerina (in artroze) si arginina (pentru aparatul cardio-vascular). Consuma-l cu moderatie daca ai probleme cu greutatea: este foarte energetic, datorita cantitatii mari de lipide. De asemenea, este minunat pentru ingrijirea tenului uscat sau imbatranit; hraneste, cicatrizeaza si remodeleaza tesutul conjunctiv. Parul uscat, fara stralucire, poate fi revitalizat cu ajutorul unei masti cu avocado.

Desi este vorba de un fruct, el se consuma mai ales ca fel de mancare, si nu ca desert sau gustare dulce. Poti pregati din el sandviciuri (se intinde pe paine ca untul), salate, combinat cu legume inabusite, pui, crustacee. Cea mai rapida varianta: taie avocado in doua, scoate samburele, adauga peste cele doua jumatati putina zeama de lamaie (pentru alte variante se poate adauga sos vinegreta sau maioneza, desi el este suficient de gras), sare si piper si serveste-l direct din coaja cu lingurita. Brazilienii il consuma insa si ca desert, adaugand zahar si suc de lamaie.

2.Merele: previn cancerul si bolile de inima si favorizeaza eliminarea mercurului din organism
"Un mar pe zi te fereste de doctori, mai ales daca il consumi cu coaja", sustin cercetatorii. Acest fruct este plin de antioxidanti puternici - quercetina si catechine - care protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi. Astfel riscul de a face cancer si de a suferi de afectiuni cardiovasculare este diminuat semnificativ. 
Cantitatea de fibre conţinută face ca merele să lupte cu nivelul de colesterol, cu îngroşarea arterelor şi să prevină atacul cerebral şi infarctul. Pectinele conţinute în mere sunt capabile să preia din organism chiar mercurul şi să-l elimine. Fibrele au şi un rol de prevenţie împotriva cancerului. Astfel, consumul de mere previne constipaţia şi facilitează eliminarea din organism a substanţelor toxice.  
Fructoza din mere menţine nivelul zahărului din sânge
Mai mult, flavonoizii din mere au rol şi de antioxidanţi. Aceşti antioxidanţi luptă cu radicalii liberi care pot afecta ADN-ul. Merele au un gust plăcut datorită fructozei. Fructoza este un zahăr, care este descompus încet când este combinat cu fibre. Astfel, merele menţin stabil nivelul de zahăr din sânge. Consumul de mere este recomandat indiferent de formă de prezentare. Astfel, sucul de mere este foarte bun pentru eliminarea pietrelor de la rinichi. Pentru un randament maximum este recomandat un consum zilnic de o jumătate de litru de suc de mere.
Antioxidanţii din coaja de mere, numiţi fenoli, ajută la prevenirea unor boli cronice. Însă, mai important este faptul că aceşti fenoli protejează împotriva razelor soarelui. Avantajul fenolilor este acela că nu sunt legaţi de alte substanţe şi sunt absorbiţi mai uşor în sânge.
Efectele benefice ale merelor, în ceea ce priveşte protecţia împotriva colesterolului, ating maximul la trei ore după consum. Mai mult, aceste efecte durează 24 de ore, chiar dacă se consumă un singur măr.
Fructele ajută şi la diminuarea colesterolului
Merele au cea mai buna eficienţă când vine vorba de micşorarea nivelului de coles­terol. Ele sunt mult mai eficiente decât perele şi piersicile.
Merele mai oferă şi alte avan­taje importante. În pri­mul rând, un consum optim protejează împotriva cancerului de colon şi previn mărirea ficatului. Un flavonoid conţinut doar de mere, numit floridzin, poate ajuta la prevenirea pierderii masei osoase din timpul menopauzei. Astfel, un măr pe zi, în timpul menopauzei, vă poate proteja de viitoare afecţiuni precum osteoporoza.
Pe lângă faptul că sunt o sursă foarte bună de fibre, merele sunt şi o sursă importantă de vitamina C. O cantitate din fibre este conţinută în coaja merelor. Din nefericire, coaja este una dintre părţile mărului care este expusă la pesticide. Pentru că foarte multe substanţe nutritive sunt conţinute în coajă este bine să se opteze pentru consumul unor mere care au fost crescute cât mai natural. 
                                     Salata de mere


Ingrediente
  • 1 kg de mere
  • 150 ml vin alb sec
  • 50 g zahar
  • putina scortisoara

Mod de preparare

Merele se curata de coaja, se taie in felii si se aseaza intr-un castron mai mare.
Vinul se amesteca cu scortisoara si zaharul si se fierbe foarte putin. Se toarna apoi peste mere si se amesteca.

Salata este excelenta cu o friptura de vitel.

3.Afinele

Unii botanisti afirma ca acest fruct ar fi fost folosit în hrana omului preistoric, cu 30 de secole înainte de Isus Hristos.

Indicatii

Afina are un continut bogat în vitamina P; boabele sale au proprietati antihemoragice si întaresc vasele sangvine în caz de metroragie, atero- si arterioscleroza, flebita, ulcer varicos, sechele ale flebitei, infarct miocardic.De asemenea, ofera protectie impotriva maladiei Alzheimer, Parkinson, diabet si boli cardiovasculare. Alte studii au confirmat faptul ca afinele au cea mai puternica actiune anticancerigena dintre toate fructele.
Astringenta si antiseptica, afina este fructul predilect al tuturor celor care sufera de diaree (mai ales al copiilor mici), recomandata în special pentru tratarea dizenteriei si amibiazei, enteritei, colitei, diareilor de putrefactie, enterocolitei si febrei tifoide.
Datorita actiunii benefice asupra organismului, nu pierdeti niciodata ocazia de a face o cura de afine proaspete în sezon. Dimineata, pe stomacul gol, mâncati 200 g de afine sau mai mult, cura exclusiva fiind de doua - trei kilograme, timp de trei sau patru zile.

Cura de afine
este indicata si pentru scaderea valorii ureei din sânge, precum si ca adjuvantîn tratamentul tuberculozei.
Chiar consumate o singura data, în cantitate mai mare, afinele amelioreaza simtitor acuitatea vizuala, mai ales pe timp de noapte, si regenereaza purpura retiniana.
„In timpul celui de-al doilea razboi mondial, membrii corpului francez de lupta care trebuiau sa plece noaptea în actiuni de comando, consumau o mare cantitate de afine la ultima masa dinaintea misiunii. Pilotii de vânatoare procedau la fel."*
Doctorul Allen, medic american, a numit afinele „insulina vegetala", pentru ca ele produc scaderea procentului de zahar în sânge. De aceea, cura de afine este recomandata si diabeticilor.
Boabele de afine trebuie consumate si pentru actiunea lor de stimulare a apetitului, pentru refacerea tonusului la persoanele de vârsta a treia si la cei foarte mici.
                                                   Shake de afine

ingrediente si cantitati pentru 2 portii:


1 ceasca si jumatate afine;
1/2 ceasca ananas;
1 ceasca suc de ananas;
3/4 ceasca iaurt cu fructe sau vanilie.

Mod de preparare:


1. Pune afinele si bucatile de ananas intr-un blender.
2. Adauga sucul de ananas.
3. Adauga apoi iaurtul.
4. Amesteca totul in blender. 

4.Varza
Virtutile terapeutice ale verzei - acest aliment atit de comun pentru noi - sint cunoscute inca din antichitate, ea fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu. Calitatile sale sint de necontestat, astfel ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, ea fiind o adevarata farmacie naturala. Ea este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor.
Din pacate insa, multi o acuza de provocarea unor tulburari digestive. Sa nu uitam insa ca, in cele mai multe cazuri, tulburarile respective pot aparea in urma consumului verzei impreuna cu carnea (sarmale sau varza calita). In schimb insa, nimeni nu se poate plinge ca ar fi avut probleme dupa ce a mincat o salata de varza proaspata.  Interes nutritional si dietetic 
Varza este o leguma foarte putin calorica, ea avind in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sint constituite in primul rind din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic, sint prezente si ele la un nivel ridicat. Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sint foile aflate la exterior). Prin fierbere insa se pierde cam 30-40 la suta din continutul de vitamina C.
Varza este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma, 200 de grame de varza consumate zilnic acoperind necesarul zilnic de vitamina E.  200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A  Provitamina A (sau carorenul, care se transforma in vitamina A in organism) este si ea foarte bine reprezentata, astfel ca o portie de 200 de grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamina A. Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa.  

Efect benefic in preventia cancerului de colon

Cercetarile efectuate in ultimii 20 de ani au confirmat faptul ca un consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac, dar si de plamini, esofag si rect (cercetari realizate la Universitatea din Minnesota si J. Hopkins din SUA, in Grecia, Israel, Japonia, Norvegia). Cercetarile au relevat deci ca persoanele care consuma legume din familia crucifere, varza in special, sint mult mai putin expuse ca celelalte cancerului de colon (studii efectuate de Institutul National American al Cancerului).
Mare continut in minerale
Continutul in minerale este si el foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier, la fel si cel in oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Fibrele alimentare sint abundente, fiind compuse in majoritate din celuloza si hemiceluloza, ceea ce explica si anumite intolerante intestinale. Modul de preparare a verzei poate inlatura insa aceste efecte. Fibrele alimentare sint capabile sa stimuleze intestinul si sa previna constipatia. O portie de 200 de grame de varza asigura peste 20 la suta din cantitatea de fibre necesara zilnic (30-37 g).
Proprietati terapeutice
Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manince in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.
Caracteristici:
� Prezinta proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor
� Poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante
� Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule
� Are actiune anticancerigena: specialistii recomanda folosirea verzei in mod regulat, deoarece continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei cancerului. In acelasi timp, sulful si hitidina pe care le contine varza diminueaza tumorile, asigurind eliberarea toxinelor
� Este aperitiva si antidepresiva. Romanii, de exemplu, erau incredintati ca varza vindeca melancolia. Fiind foarte bogata in vitamine si saruri minerale, varza asigura elementele indispensabile sezonului rece
� Alte proprietati: antidiareica, antiscorbutica, antiseptica, depurativa
� Contine un pricipiu hipoglicemiant, care face sa fie recomandata in regimul pentru diabetici
Indicatii terapeutice generale   Gratie continutului sau bogat in vitamine, saruri minerale si clorofila, varza restabileste flora intestinala si contribuie la cresterea numarului de hematii (in special varza alba). De aceea varza este recomandata in:
 Astenii
 Imbatrinire prematura
Demineralizari
Indicatii particulare:
 Sfera cardiovasculara si sanguina: ulcere varicoase, anemie simpla
 Sfera respiratorie: afectiuni bronho-pulmonare, TBC
 Sfera digestiva: ulcer gastric si duodenal, colita ulceroasa
Sfera genito-urinara: fenomene congestive spasmodice si inflamatorii
 Sfera ORL: angina, laringita, sinuzita
 Inflamatii si infectii intestinale: ciroza ascitica
 Sfera dermatologica: infectii cutanate (abcese, panaritii, furuncule, antrax) si complicatiile acestora, contuzii si rani
Sfera neuro-psihica: nevroza
Sfere diverse: insolatii, stari congestive cerebrale, nevralgii, diabet
Extern, varza se foloseste sub forma de cataplasme in entorse, nevralgii faciale, guta, abcese, furuncule, afectiuni ale gambelor (varice, flebita, arterita) si multe altele. (O cataplasma foarte utila in diverse stari congestive - hepatice de exemplu - sau dureri de origini diverse - lumbago - se prepara din 4 foi de varza, 2 cepe rase, 4 pumni de tarite si apa, cit sa le acopere. Dupa ce s-a evaporat apa, se aplica cataplasma pe zona dureroasa si se mentine timp de 2-3 ore sau toata noaptea, daca se aplica seara, la culcare).

5.Pestele si uleiul de peste
Un consum adecvat de peste te va ajuta sa previi bolile de inima, cancerul, maladia Alzheimer, diabetul si artrita. De asemenea, pestele mai gras ajuta in cazul depresiilor. Asociatia Americana a Inimii recomanda ca adultii sa consume cel putin 2 portii de peste pe saptamana, in special somon, hering, sardine (care sunt cei mai sanatosi pentru inima, deoarece contin acizi grasi omega-3). Evita varietatile de peste care contin mercur (rechin, macrou, tilefish, tonul gras, pestele-spada). Bucatile de ton light din conserva sunt in regula.

                                     Somon cu legume
Timp de preparare:
45 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

300 gr. file de somon
1 lamaie
3 morcovi
1 ardei gras
1 lingurita ulei de masline
busuioc

Mod de preparare: Se taie morcovul si lamaia rondele, iar ardeiul longitudinal, in 4-5 felii. Intr-o tava/vas termorezistent se intinde o foaie de staniol cu marginile mai lungi, peste care se aseaza fileul de somon. Pestele se stropeste cu uleiul de masline. Deasupra se aseaza busiocul, morcovul, ardeiul si apoi feliile de lamaie. Se acopera cu o alta foaie de staniol si se indoaie marginile impreuna cu staniolul de dedesubt astfel incat sa nu patrunda aer in interior. Se introduce la cuptor pentru cca 30 minute, la foc potrivit.
Se serveste cu sos de iaurt cu usturoi. 

6.Usturoiul si ceapa 
Natura ne-a pus la îndemână două legume încărcate cu vitamine care deţin recordulbinefacerii: usturoiul si ceapa.
Proprietăţile nutritive ale usturoiului şi cepei sunt marcate în special de prezenţaunor importante cantităţi de vitamine, mai ales A, B1, B2, C şi a unor substanţe mineraleprintre care: fosfor, sulf, potasiu, iod, calciu, siliciu. utile
Documente dintre cele mai vechi amintesc de efectele terapeutice ale usturoiului.  De exemplu constructorii de piramide din Egiptul Antic consumau usturoi, ceapă şi ridichiipentru prevenirea bolilor contagioase.  De asemenea , legiunile romane foloseau cantităţiînsemnate de usturoi în alimentaţie.  În acele vremuri usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli.  Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune şi obezitate. 
Usturoiul este o plantă cu multiple calităţi terapeutice cunoscute de multă vreme, avand o serie de efecte benefice pentru organismul uman.  Pe langă rolul deosebit pe care îl are in buna funcţionare a sistemului cardiovascular, usturoiul posedă un puternic efectcontribuie la procesul digestiei şi ofera protecţie faţă de agenţii cancerigeni. antibiotic,
Introducerea cu regularitate a usturoiului şi a cepei în alimentaţie, contribuie la asigurarea bunei funcţionări a organelor tubului digestiv, la consolidarea rezistenţei faţă de agresiuni microbiene şi virotice, la regenerarea normală a dermei şi la menţinerea tenuluifrumos.  Dar, pe lângă virtuţiile lor nutritive, ele sunt apreciate si în tratamentul unor boli cronice.  Aceste efecte se datoresc celor 200 de substanţe active pe care le conţine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime.  Deosebit de activi sunt cei 70 de compuşi ce au în structura lor sulf.
Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect  Acest compus rezultă în urma acţiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compoziţia plantei.  De asemenea este demn de remarcat şi conţinutul apreciabil de seleniu. antibiotic.
Efectele asupra aparatului cardiovascular constau în combaterea tahicardiei şispasmelor arterelor coronare răspunzătoare de producerea crizelor de anghină şi ainfarctului de miocard, înbunătăţind astfel performanţa cardiacă.  De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor şi a trombozei arteriale.
Usturoiul este un vermifid, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scaderea tensiunii arteriale), antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, are efect antihelmintic şianticarcinogenetic, fiind şi afrodisiac.  Conţine vitaminele B1 si C, precum şi o serie de elemente ca: Brom, Cobalt, Iod, Magneziu, Siliciu şi Zinc.
Cercetările au demonstrat utilizarea regulată a usturoiului în alimentaţie constituieuna din cele mai eficiente metode de profilaxie şi tratament a arterosclerozei.  Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (LDL) răspunzătoare de formarea ateroamelor şicontribuie în acelaşi timp la sporirea cantităţii de lipoproteine cu desitate crescută (HDL) ,care au un efect protector faţă de arteroscleroză.
Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifesta mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). Din această cauză poateameliora durerile de cap şi claudicaţia intermitentă.
Usturoiul este util în unele pneumopatii, iar datorită efectului antibiotic este indicatîn tratamentul virozelor, bronşitelor, traheitelor. Deasemenea, accelereaza epitalizarea şi vindecarea rănilor.  Persoanele care consumă cantităţi însemnate de ceapă şi usturoiprezintă un risc foarte scăzut de apariţie a cancerului gastric, de piele sau de colon.
Usturoiul este foarte eficace în caz de tenie iar medicina populară aminteştefolosirea acestuia drept leac împotriva căderii părului.

RETETE


Cura de 3 săptămâni pe an cu usturoi:
Se bea în fiecare zi, dimineaţa, pe stomacul gol, sucul obţinut prin mixarea a 3 căpăţâni de usturoi, fără se mănânce nimic pâna la ora prânzului.

Lichior de usturoi pentru conservarea vitalităţii:
1.       Într-o sticlă de 1litru se pune 1/3 usturoi pisat bine în 2/3 alcool.  Se ţine la macerattimp de 15 zile ( cel mai bine la soare.) după aceea se consumă sub formă de picături.  Se începe cura cu 3 picături într-un păhărel cu apă caldă, băut dimineaţa pe stomacul gol.  Se creşte doza în fiecare zi cu câte o picătură până se ajunge la 25 picături şi apoi se scadezilnic, cu câte o picătură, până se ajunge la 3 picături.
2.       Se curăţă două căpăţâni mari de usturoi, se piseaza bine şi se pun în 1/4l de vin alb.  Se lasă la macerat timp de o săptămână.  Se bea câte o linguriţă dimineaţa pe stomacul gol.

Pentru îmbunătăţirea circulaţiei:

Se iau doi morcovi, doi grăunţi de usturoi şi o rădăcină de pătrunjel.  Se curăţă, se spală, se fărâmiţează şi se storc pentru a prepara sucul.  Sucul rezultat se bea în fiecare dimineaţă timp de 10 zile pe lună.

Pentru revitalizare:

Se ia un strugure şi 2 grăunţi de usturoi.  Boabele de struguri se spală şi împreună cu usturoiul curăţat şi pisat se pun în mixer.  Sucul rezultat se bea în cure de o lună de zile.  Cei ce nu suportă gustul tare al usturoiului îl pot consuma cu vin roz, mai dulce.  Pentru îndepărtarea gustului şi mirosului de usturoi se consumă imediat după, două crenguţe de pătrunjel sau 2 boabe de cafea.

Pentru întărirea rădăcinii părului:
Seara se taie în jumătate un căţel de usturoi şi se freacă uşor pielea capului (la rădăcina părului), apoi se pune pe cap o basma şi se ţine pe cap până dimineaţă.
 
7.Ciupercile 
 
previn cancerul, infectiile virale si hipertensiunea Folosite de secole in medicina, ciupercile au efecte puternice asupra sistemului imunitar. Ele previn si trateaza cancerul, infectiile virale, colesterolul ridicat si hipertensiunea. In Asia, ciupercile sunt folosite ca adjuvant in tratamentul cancerului, datorita capacitatii de a contracara efectele toxice ale chemoterapiei si ale radiatiilor.  
De mii de ani plantele s-au dovedit a fi benefice pentru tratarea bolilor si pentru a preveni aparitia unor afectiuni. Ciupercile precum Reishi sau Maitake, folosite in tratamentele medicinii alternative, contin nutrienti benefici pentru organismul uman, imbunatatind functiile acestuia si intarind imunitatea care ne protejeaza de factorii nocivi inconjuratori.
Reishi sau Ling Zhi, Ganoderma lucidum dupa denumirea stiintifica, este cunoscuta si utilizata in China de mai bine de 4000 de ani pentru proprietatile sale curative. Este supranumita si "ciuperca nemuririi", iar pe piata medicamentelor naturiste este unul dintre principalele ingrediente in compozitia suplimentelor care ajuta la tonifierea sistemului imunitar.
Testele recente au demonstrat ca Reishi lupta si cu celulele canceroase.
O alta planta considerata miraculoasa de japonezi, ciuperca Maitake, in traducere "ciuperca dansatoare", stimuleaza sistemul imunitar avand si proprietati anti-cancer.
Numele Maitake i-a fost atribuit deoarece in antichitate cine gasea o astfel de ciuperca dansa de bucurie caci o putea schimba cu greutatea ei in argint.
Aceasta planta se gaseste astazi in Asia, estul Americii de Nord si Europa.
Printre cele mai comune ciuperci folosite in scop terapeutic se numara si Tremella fuciformis, cunoscuta in China ca Bai Mu Er, poate trata afectiunile pulmonare. In timpul verii creste pe trunchiul copacilor si busteni. De regula chinezii foloseau in antichitate aceasta ciuperca uscata, ca ingredient principal pentru ceai. Astazi aceasta este utilizata si in diferite feluri de mancare, in bucataria orientala.
Cercetarile recente au aratat ca si ciuperca Shiitake are proprietati medicinale. Doar uscata la soare aceasta este o bogta sursa de vitamina D. Nu se gaseste in salbaticie, insa poate fi crescuta usor si acasa.
Inainte de a apela la orice tratament oferit de medicina alternativa consultati un specialist si medicul de familie.
 
 

Un comentariu: