marți, 17 aprilie 2012

DIETA VEGETARIANA-DIETA RAW VEGAN

Respecta astea pentru sanatate:
cinezi putin. Mananci cand foamea-i dura.
Sa mesteci bine, sa nu bagi in gura
decat usoare si firesti bucate...
In vin putin dar dens sa-ti stea ravnirea;
nu-l bea pe gol stomac si nu-ntre mese;
nu-ntarzia, nici nu-ti grabi iesirea...
Fa din odihna si din zambet rege.
Fugi de desfrau.Dieta fie-ti lege.
             Leonardo da Vinci
Hipocrat spunea ca trebuie sa-ti gasesti leacurile in hrana. De atunci au trecut 2500 de ani si oamenii, chiar si medicii, au cam uitat invatatura parintelui medicinii. Pacientii, ca si doctorii, prefera pastilele, in general tot felul de chimicale care pe o parte vindeca, dar pe de alta parte dauneaza organismului.

                                                   DIETA VEGETARIANA
Dieta vegetariana este bine cunoscuta ca fiind una ce aduce sanatatii o sumedenie de beneficii. Cercetarile au aratat pana in prezent ca vegetarienii sunt in mare masura feriti de bolile cardiace, de hipertensiune, obezitate, diabet, tulburari intestinale, pietre la rinichi sau fiere, osteoporoza si diverse forme de cancer.
Totodata regimul vegetarian a fost folosit si pentru tratarea diverselor boli, inclusiv artrita reumatoida sau sindromul nefrotic.
In 1986, doi cercetatori, Dickerson si Davies, au studiat indeaproape perechi de vegetarieni si perechi care consumau si carne, pentru a le observa starea generala a sanatatii.
Concluzia la care s-a ajuns a fost ca 22% din vegetarieni ajung sa faca vizite de scurta durata la spital, iar restul de 78% care au in alimentatie inclusa carnea ajung la spital unde isi petrec mai mult timp pentru investigatii sau tratamente.
O reteta tipic vegetariana se potriveste cu recomandarile sanatoase ale expertilor in nutritie care recomanda o alimentatie cu consum redus de grasimi, ridicat de fibre, carbohidrati si fructe proaspete.
Raportul CNEN (Comitetul National de Educatie si Nutritie) din 1983 din Regatul Unit recomanda un consum cat mai scazut de grasimi si crescut de grasimi saturate si polisaturate. De asemenea raportul recomanda si un consum ridicat de sare, zahar, carbohidrati si fibre.
Dietele vegetariene au fost adoptate si in vremurile de demult de mari oameni pe care istoria ii pomeneste si astazi ca fiind genii universale, implicate in domenii variate.
Un exemplu este Leonardo da Vinci. Putini stiu ca acesta refuza sa consume carne.
In "Lucrarile de literatura ale lui Leonardo da Vinci", publicate in 1883 de Jean Paul Richter aflam ca Leonardo a fost vegetarian daca ne luam dupa pasajul unei scrisori pe care Andrea Corsali a trimis-o catre Giuliano de Medici: "niciun domn pe care-l cheama Guzzarati nu mananca nimic ce are sange asemeni lui Leonardo da Vinci al nostru", spunea ea.
In "Leonardo da Vinci, artist, ganditor si om de stiinta", Eugene Muntz sustinea ca intr-adevar "din scrisoarea lui Corsali reiese ca Leonardo nu manca deloc carne, el se hranea doar cu legume, asemeni multor oameni care au adaptat de-a lungul timpului stil de viata vegetarian".
"Descoperind viata lui Leonardo da Vinci" ne spune prin cuvintele autorului Serge Bramly ca "Leonardo a iubit atat de mult animalele incat a devenit vegetarian". 
Cereale - paine integrala, orez brun, paste, muesli. Acest grup de alimente trebuie sa formeze baza dietei vegetariene. Cerealele furnizeaza energie si sunt o sursa de glucide, fibre, fier si vitamina B. Cerealele integrale sunt o sursa importanta de zinc si alte minerale. Vegetarienii ar trebui sa consume frecvent cereale integrale, dar si cereale rafinate imbogatite cu vitamine sau minerale.
 Consumul recomandat de cereale: 6 portii pe zi
 - paine -1 felie
 - cereale gatite -1/2 ceasca (125 mg)
 - cereale instant -28 g
 - cereale pentru micul dejun -28 g






esi in America este foarte popular si a luat amploare acum muti ani, in Romania, acest trend a devenit cunoscut cu o mica intarziere. Cu toate acestea, exista deja o comunitate impresionanta de persoane care au adoptat acest nou regim de viata numit Raw-Vegan.

Datorita miscarilor populare care au loc la nivel mondial si care incurajeaza o viata cat mai naturala, inclinata spre produse Eco si care sa sprijine conservarea mediului inconjurator, aparitia trendului Raw a fost ca o incoronare a tuturor eforturilor acestora.


Ce este stilul Raw?

Practic, stilul de viata pe care il propune regimul Raw, este o abordare cat se poate de sanatoasa atat asupra mediului cat si a propriului organism, sau cel putin asa spun adeptii ei.
 poza mancare raw Pentru a deveni un adept al miscarii Raw, trebuie sa elimini mancarea procesata sau gatita, asta inseamna ca poti manca orice tip de fructe, legume, seminte de orice fel, migdale, nuci, atata vreme cat ele nu sunt coapte, parjite, gatite in vre-un fel. Produsele precum carnea si lactatele sunt strict interzise.
   
O data cu acest regim au venit foarte rapid si solutiile pentru o hrana diversificata. Mai mult decat atat, au aparut o multime de bucatari specializati pe acest segment, chiar si in Romania.

Chiar daca exista anumite restrictii alimentare adeptii acestui regim au la dispozitie o multime de alte preparate la care nici nu te-ai gandit: paste din dovlecel, pasta de masine, lapte de soia chiar si supe la blender din legume proaspete.

In ceea ce priveste mediul, este dovedit faptul ca deseurile pe care noi le producem anual au ajuns la cote alarmante, de aceea cei care au adoptat un stil de viata Raw, ajuta planeta funizand doar gunoi eco care poate fi integrat, cu usurinta, in natura. Cei care isi produc propriile lor legume si fructe, reintegreaza gunoiul produs, imparstiindu-l pe pamantul pe care il fertilzeaza in mod natural.

Dovezi clare de longevitate

Americanul de origine braziliana, Bernardo LaPallo, a implinit nu de mult 110 ani si sustine ca a ajuns sa traiasca atat de mult si sa arate atat de bine datorita modului sanatos in care a ales sa isi traiasca viata.
  Spune ca a urmat acest stil de viata de cand era mic, indrumat de tatal sau care era medic.

Sustine ca mananca legume verzi, merge pe jos si bea multa apa naturala. A scris si doua carti extrem de interesante despre stilul de viata pe care l-a abordat. Crede cu tarie ca „esti ceea ce mananci" iar alimentele de baza care l-au ajutat sa traiasca atat de mult sunt: usturoiul, scortisoara, uleiul de masline, ciocolata si mierea.

Prin urmare, daca te gandesti sa dai jos cateva kilograme, aceasta este modalitatea ideala. Poti urma acest stil de a manca pana ajungi la kilogramele dorite si, cine stie poate te vei indragosti de aceste tipuri de mancare si vei adopta dieta Raw-vegan pentru totdeauna.

Beneficiile stilului de viata Raw Vegan

Cei care sunt raw vegetarien de multa vreme sustin ca au observat schimbari si avantaje:

  • Poti manca oricat si nu te vei ingrasa deloc;
  • Corpul tau isi va gasi greutatea in mod natural si va ramane acolo fara eforturi;
  • Acest tip de diete propune o gama larga de mancaruri delicioase de care nu ai cum sa te plictisesti;
  • Vei fi plin de energie;
  • Papilele tale gustative vor incepe sa simta alte senzatii si se vor trezi la viata;
  • Organimsul tau va fi mai sanatos: vor disparea durerile si problemele dermatologice;
  • Iti vei pierde interesul in mancarurile procesate si nesanatoase; Nu vei mai avea probleme cu insomniile,
  • Vei arata mai tanara decat alte persoane de varsta ta;
  • Nu vei mai suferi de constipatie.

Sugestii de retete:

Pentru a te ajuta sa pornesti la drum, iti propunem doua retete delicioase si usor de realizat:

1. Salata de rucola cu suc de portocala:

O mana de rucola; 2 catraveti proaspeti cornichon, 6 frunze din ghiveci de busuioc, 2- 3 bucatele de rosie deshidratata in ulei, un pic de ulei floarea soarelui presat la rece; cativa stropi de lamaie; cativa stropi de portocala, sare, masline, 2 linguri de caju hidratat cateva ore sau orice tip de seminte.

Cum se prepara?
Se spala totul, se toaca dupa preferinte. Se aseaza frumos intr-o farfurie, se orneaza cu o felie de portocala si asta e tot.
 poza smoothie  
2. In completare poti incerca si un smoothie foarte bun din fructe si legume.

Jumatate de sfecla rosie, o banana, cateva visine si 2 linguri de afine. Totul se taie si se pune in Blender. Cu cele 2 retete vei obtine cel mai sanatos si mai colorat pranz. Unde mai pui ca are si foarte putine calorii.

Un sfat foarte important, pentru a te bucura de fructe si legume si in sezonul rece este sa cumperi din fiecare cate putin si sa le congelezi din timp.

Nu-i asa ca ai incerca si tu stilul Raw Vegan macar pentru o saptamana? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu