marți, 17 aprilie 2012

CEL MAI BUN MEDICAMENT DIN LUME

Mancarea sanatoasa - cel mai bun medicament din lume



Mancarea constituie un element important al sanatatii organismului. Nu depind direct de noi poluarea, factorii ereditari, zgomotul, mediul in care ne nastem, tiparele comportamentale ale celor din jur, insa intotdeauna vom putea decide ce produse sa mancam si ce alimente sa nu consumam.
PATRU NUTRIMENTI DE BAZA
Apa, carbohidratii (glucidele), proteinele si grasimile (lipidele) sunt principalele componente ale unei diete sanatoase. Daca alegi cea mai sanatoasa varianta a acestor nutrienti si-i mananci echilibrat, iti ajuti organismul sa functioneze la nivel optim.
1. Apa - Doua treimi din organismul uman matur este format din apa. Ea este implicata in fiecare functie a corpului si este vitala pentru functionarea aparatului digestiv, circulator si urinar. Apa transporta nutrimenti de la si catre celule. Cu ajutorul ei se mentine o temperatura adecvata in organism. Este recomandat sa bei cel putin opt pahare de apa pe zi (2 litri).
2. Carbohidratii - reprezinta o sursa de energie pentru intregul corp. In primul rand, ei se gasesc in fructe si in legume; cei mai semnificativi hidrati de carbon de origine animala provin din produsele lactate. Aceasta clasa de compusi organici se divide in doua categorii principale: carbohidrati simpli si carbohidrati complecsi.
Carbohidratii simpli
constituie cea mai rapida sursa de energie pentru ca sunt descompusi imediat de catre organism. Acestia includ o varietate de zaharuri precum lactoza (zaharul din lapte), fructoza (se intalneste in miere si in fructele dulci; printr-un proces utilizat la nivelul ficatului, fructoza este folosita pentru producerea de energie) si sucroza (zaharoza).
Carbohidratii complecsi includ fibrele si amidonul din produse fainoase (paine, paste), din fasole si din legume radacinoase (precum cartoful). Aceste alimente bogate in carbohidrati sunt inmagazinate in organism, devenind surse de energie pentru o perioada indelungata de timp.
Atat carbohidratii simpli, cat si cei complecsi sunt descompusi pana la glucoza - singura sursa de energie a creierului, glucoza participa la procesele metabolice producatoare de energie. Consumul zilnic ar trebui sa includa 50% de carbohidrati. In cazul in care consumi mai multe calorii decat poate folosi organismul, un procent din acesti carbohidrati sunt inmagazinati sub forma de grasimi.
3. Proteinele - au un rol vital in reglarea si functionarea organismului prin enzime si hormoni. Comparativ cu hidrocarburile, proteinele sunt o sursa de energie de lunga durata. Ele pastreaza echilibrul acid-alcalin din organism, formand materialul structural al muschilor, pielii, organelor si tesuturilor. Atunci cand consumi mai multe proteine decat ai nevoie, cantitatea suplimentara este depozitata si folosita ca sursa de energie dupa o anumita perioada.


Proteinele complete
care se gasesc in carne, peste, branza, oua, iaurt si lapte contin cantitatea de aminoacizi de care are nevoie organismul. Produsele pe baza de soia - tofu, ulei de soia, lapte de soia, carne de soia - contin proteine complete.


Proteinele incomplete
se gasesc in cereale si legume; ele aduc multe beneficii organismului, dar contin numai o parte din aminoacizii necesari. Adultii trebuie sa manance aproximativ 60 de grame de proteine pe zi, respectiv intre 10 - 15% din continutul total caloric pe zi.
4. Grasimile - sunt utile organismului. Grasimile au la baza acizii grasi care sunt principalii constituenti ai lipidelor. In timpul copilariei, acesti acizi organici sunt vitali pentru dezvoltarea neuronala normala. La varsta adulta, alaturi de glucide, acizii grasi devin o sursa primordiala de energie.
Acizii grasi sunt de mai multe tipuri: saturati, polisaturati si monosaturati.
Acizii grasi saturati se gasesc in carne de vaca, miel, porc, sunca si produse lactate. Cu cat este mai solid produsul, cu atat este mai mare concentratia de acizi grasi saturati. Corpul nostru utilizeaza acesti acizi in producerea colesterolului. Studiile au aratat ca o dieta bogata in acizi grasi saturati promoveaza afectiuni coronariene si ridica nivelul colesterolului in sange, prin marirea nivelului de colesterol "rau" (LDL colesterol).
Acizii grasi polisaturati se intalnesc in diferite specii de pesti (ton, somon, macrou) si in uleiurile vegetale - de floarea-soarelui, de soia, sau de porumb. Acestia scad valorea nivelului de colesterol in sange; totusi, o cantitate exagerata de acizi grasi polisaturati reduc HDL-ul colesterolul "bun".
Acizii grasi monosaturati intalniti in uleiul de masline reduc nivelul de LDL din sange, fara sa
afecteze HDL-ul.
4 ALIMENTE ESENTIALE PENTRU SANATATEA TA
Banii pe care ii salvezi daca preferi sa-ti savurezi mesele in fast-fooduri nu sunt economisiti - peste o anumita perioada tot vor fi cheltuiti pentru a-ti trata raceala si diferitele afectiuni aparute in urma unei alimentatii nesanatoase. Mancarea ar trebui sa fie cea mai sanatoasa investitie pentru sanatatea familiei tale. Urmareste cu atentie lista alimentelor de mai jos, asigurandu-te ca in urmatorul weekend vei opta macar una dintre propunerile noastre.
1. ULEI DE PESTE
Mai sanatos decat pestele insusi, uleiul de peste iti va aduce destul de multe beneficii:
previne afectiunile cardiovasculare, cancerul, depresia, artrita, diabetul, ulcerul si sindromul Alzeimer; amplifica nivelul de energie si capacitatea de concentrare; ofera cea mai mare rezistenta impotriva bolilor comune precum gripa si raceala; le ajuta pe femeile insarcinate sa evite nasterile premature si alte complicatii.
leiul de peste ar putea fi secretul unei vieti mai lungi si sanatoase, spun cercetatorii, acesta avind un efect direct asupra prelungirii vietii celulelor. Studiul este primul care stabileste o legatura intre acizii grasi omega 3 din uleiul de peste cu abilitatea organismului de a opune rezistenta procesului de imbatrinire si a fost facut pe 608 voluntari bolnavi de inima, in cazul carora acizii grasi au functionat ca un elixir. S-a descoperit ca nivelul mare de acizi grasi omega 3 incetineste degenerarea celulelor si previne mutatiile ADN-ului. Pe linga aceste beneficii, uleiul de peste reduce si colesterolul din singe, prevenind cheagurile si normalizind ritmul inimii. In plus, protejeaza organismul de unele boli, precum Alzheimerul sau Parkinsonul, previne deteriorarea vazului, reduce depresia si trateaza schizofrenia. In cadrul experimentului s-a mai aratat ca soarecii care au fost hraniti cu alimente bogate in acizi grasi, derivate din peste sau ulei de peste, au trait cu o treime mai mult decit in mod normal. Acizii grasi omega 3 se gasesc in cantitati mai mari in macrou, hering, somon, sardine sau pastrav, dar si in boabele de soia, uleiul de rapita, seminte de dovleac sau nuci. 

2. LEGUME CRUDE
Nimic nu se compara cu valoarea nutritionala a legumelor crude. Pe langa numerosii nutrienti, acidul folic continut de legumele cu frunze verzi previne bolile, in special pe cele neurodegenerative - de tip Parkinson, iar antioxidantii (vitamina C, vitamina E) te ajuta sa-ti pastrezi agerimea mintii. Daca esti o persoana a carei alimentatie se axeaza pe proteina animala, atunci trebuie sa te orientezi spre legumele cu un continut scazut de potasiu - conopida, mazare verde, spanac, salata verde si ciuperci.
O descoperire recenta contrazice ceea ce se credea referitor la gatirea legumelor, si anume ca acestea isi pierd unele calitati nutritionale in timpul procesarii.
In urma unui studiu complex, cercetatorii din Italia au ajuns la concluzia ca gatirea legumelor ajuta la pastrarea si chiar amplificarea valorilor nutritionale ale acestora, in comparatie cu cele crude. Un factor important in pastrarea vitaminelor si mineralelor din legume este metoda de gatire. Studiile au fost publicate in "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Desi multe persoane sustin ca legumele consumate crude sunt mult mai hranitoare decat cele gatite, un numar relevant de studii sugereaza de fapt ca gatirea poate stimula eliberarea unor substante nutritive in interiorul legumelor - aceste substante fiind greu de absorbit la nivel intestinal in cazul in care legumele sunt crude.
In cadrul acestui nou studiu, cercetatorii au evaluat efectele pe care le are gatitul asupra trei tipuri de legume des intalnite in bucataria italiana: morcovii, zucchini si broccoli. S-au folosit trei tehnici de preparare, prin fierbere la aburi, fierbere in apa si prajire. Prin fierbere, atat la aburi cat si in apa, legumele si-au pastrat sustantele antioxidante, in timp ce prajirea a dus la pierderea unei cantitati semnificative de antioxidanti, comparativ cu metodele de gatire pe baza de apa.
In cazul fierberii la aburi, s-a determinat o cresterea substantiala a cantitatii de glucosinolati, o grupa de substante gasite in broccoli, despre care se crede ca au proprietati anticancerigene. Descoperirile sugereaza ca este posibila selectarea unei metode de gatire adecvata fiecarui tip de legume, astfel incat sa se pastreze si chiar sa se amplifice substantele nutritive si cele benefice organismului.
3. OUA CRUDE
Oul crud este un aliment "fenomenal" pentru mintea si sistemul tau imunitar. Cu toate ca poate sa dureze pana cand te obisnuiesti, nu uita ca proteinele si grasimile continute de ou sunt esentiale pentru intregul tau organism. Oul gatit nu aduce aceleasi beneficii - cu cat este mai putin preparat (mai bine fiert decat prajit), cu atat va fi mai bine din punct de vedere nutritional. Exista mai multe metode prin care poti consuma oul crud: "stilul dur" - inghite un ou (cu tot cu galbenus) dintr-o suflare; amesteca-l alaturi de lapte si banane intr-un shake sau amesteca-l intr-un pahar cu suc de legume.
Cura cu oua crude are rol de detoxifiere, iar antrenorii de fitness recomanda celor care vor sa isi intareasca musculatura cate un ou crud dimineata, baut pe stomacul gol, informeaza naturalnews.com.
Gatite, proteinele animale preluate in oua, carne sau lapte, isi schimba structura chimica, iar unele dintre ele dauneaza organismului. Ouale crude contin enzime si nutrienti vitali, care le recomanda pentru consumul zilnic.
Excesele insa nu sunt de dorit. Prea multe oua crude pot impiedica absorbtia biotinei, vitamina esentiala pentru metabolismul lipidelor si proteinelor. Contrar opiniei generale, ouale crude nu au ca efect cresterea valorii colesterolului.
Grasimile continute au rolul de a igieniza si lubrifia structura intestinala. Margarina si uleiurile vegetale sunt cele care isi pun amprenta asupra valorii colesterolului si nu ouale crude, care nu contin grasimi nesanatoase.
Specialistii americani au spus ca perceptia oualelor crude care pot provoca afectiuni cardiovasculare nu este decat un mit. In realitate, rolul lor este de a igieniza flora stomacala si de a ajuta organismul sa produca un plus de energie.
Inca din prima zi in care ai consumat tonicul tau cu ou crud sistemul imunitar va fi mai intarit. Sunt recomandate trei oua crude zilnic, consumate la fiecare masa, iar daca nu poti inghiti deodata amestecul, il poti combina cu putin lapte.
Mai mult, specialistii recomanda inghitirea oualelor crude fara sa fie batute, pentru ca structura lor moleculara si continutul proteic sa nu sufere modificari. 

4. LAPTELE PROASPAT
Laptele proaspat este o sursa uimitoare de proteine, carbohidrati, grasimi, minerale si vitamine. Laptele pasteurizat este un aliment diferit, ce nu ofera aceleasi beneficii precum laptele proaspat.Putini oameni sunt constienti ca laptele pur, proaspat era folosit ca medicament in prima parte a secolului trecut. Laptele de-abia muls era utilizat in tratarea unor boli cronice. O proteina foarte importanta aflata in compozitia sa este lactoferina, ce are rolul de a lega fierul fiind necesara asadar absorbtiei acestuia in organism,avand si proprietati anti-cancer si, recent dovedit, actiune anti-microbiana impotriva multor specii bacteriene responsabile de carii si efect anti-viral.
Continand un nivel ridicat de acid lactic,enzime si vitamine, lactatele fermentate sau "acrite", precum iaurtul sau kefirul(ce contin bacterii si dojdie) aduc o multime de beneficii celor ce le consuma. Fiind de natura acida,aceste alimente strabat stomacul si continulul acid al acestuia fara a fi degradate, ajungand in intestin "in siguranta", acolo unde incep sa faca minuni.

Un comentariu: