miercuri, 6 octombrie 2010

Alimentatia japonezilor-secretul longevitatii

Unul din motivele longevitatii japonezilor este regimul lor alimentar armonios, traditional. In bucataria japoneza domneste principiul sezonier, care consta in selectarea ingredientelor astfel incat acestea sa fie consumate in perioade atent alese. Potrivit conceptului shun, fiecare ingredient (pestii, legumele si fructele) are in decursul anului o perioada anume, de aproximativ 10 zile, in care calitatile lui nutritive sunt optime.



Clima Japoniei difera de la regiune la regiune dar exista un element comun, si anume orezul, care constituie baza a mai tuturor felurilor de mancare. Clima in Japonia este deosebit de propice cultivarii acestei plante pretentioase. In plus, in Japonia, mai ales in vremurile de demult, aproape ca nu se consuma nici un fel de alta carne in afara de peste. Carnea nu se bucura de o prea mare trecere.



In comparatie cu alte bucatarii se remarca absenta aproape totala a condimentelor, abundenta orezului, a produselor pe baza de soia (miso, tofu), a pestelui, fructelor de mare, algelor si legumelor. Este faimoasa pentru mancarurile sale simple, minunat prezentate, in care nici unul din ingrediente nu eclipseaza gustul celorlalte.



Numitorul comun al mancarurilor asiatice este orezul, care se gaseste in multiple varietati, diferite culori, forme si marimi. Cel mai des folosit condiment este sosul de soia, alaturi de alte condimente, care dau o savoare si mai intensa si care se servesc alaturi de mancaruri japoneze populare gen sushi si sashimi.



  • Sosul de soia este una din aromele cheie care fac mancarea japoneza sa fie ceea ce este. Este obtinut prin amestecarea boabelor de soia cu grau si sare, lasand apoi totul sa fermenteze timp de un an si in fine storcandu-l pentru a produce lichidul sarat, intepator si inchis la culoare. Sosurile japoneze de soia sunt clasificate in sosuri deschise, care se servesc cu nigiri sushi, sashim, rulouri si inchise la culoare, care sunt bune pentru gatit.


  •  Otetul de orez, adica otet japonez este obtinut din orez si este mult mai usor, mai dulce si mai putin acru decat otetul din vin, cidru sau malt. Este elementul esential in prepararea orezului pentru sushi.


  • Sake este bautura alcoolica nationala a Japoniei si unul din cei mai buni companioni pentru sushi. Poate fi consumat cald sau rece, este un ingredient pentru gatit, este folosit pentru a fragezi carnea si pentru a spori aroma.


  • Nori este o alga marina comestibila. Termenul nori este folosit frecvent pentru produsele alimentare obtinute din asa-zisele legume de mare. Produsele finite sunt obtinute printr-un proces de rupere in fasii si uscare pe raft, asemanator fabricarii de hartie. Produsul finit este o foaie subtire ca hartia, neagra si uscata de alga marina. Este folosita ca invelis pentru maki mono si nigiri sushi. Este bogata in calciu, iod, fier si este energizant.


  • Ghimbir marinat se serveste de obicei ca garnitura pentru sushi si trebuie consumat cate o felie odata, ajuta la digestie.


  • Wasabi este o radacina mica si verde asemanatoare radacinii de hrean, care dupa ce este razuita, este folosita ca substanta deosebit de picanta, de culoare verde stralucitor. In sushi baruri se numeste namida, lacrimi. Are proprietati anti-microbiene si ajuta la digestie.


  • Daikon este ridichea japoneza alba, gigantica, cu gust delicat, de forma unui morcov. Poate fi inabusita sau servita cruda ca garnitura pentru sashimi. Are un continut scazut de calorii si este foarte buna pentru digestie.


  • Avocado este un fruct tropical in forma de para cu coaja verde sau negricioasa si cu pulpa galbena cremoasa, avand in mijloc un singur sambure mare. Este foarte hranitor si usor de digerat datorita enzimelor pe care le contine. Acest fruct este bogat in potasiu, acid folic, magnesiu, fier si vitaminele B6, C, E, PP. Este folosit ca ingredient in maki mono (rulouri) si sushi.


  • Miso este unul din cele mai inspirate produse culinare. Este o pasta de soia gustoasa si bogata in proteine, obtinuta prin fermentarea boabelor de soia, care se lasa apoi timp de minimim 6 luni si pana la 3 ani sa se matureze. Pasta Miso este folosita in salate, marinate si ca principal ingredient pentru supa Miso.


  • Tofu, (branza de soia) este un aliment hranitor care contine multe proteine fiind usor de digerat. Este obtinut prin zdobireaboabelor de soia gatite, strecurarea laptelui de soia, apoi prin coagulare si presare.


  • Caracatita sau Tako, este o molusca marina fara carapace si avand opt tentacule. In mod normal, numai tentaculele fierte sunt folosite la sushi. Fierberea in ceai verde fragezeste carnea si ii confera o aroma dulceaga.


  • Crevetele Tiger, Black Tiger Shrimp (Ebi), isi ia numele de la dungile intunecate care inconjoara carapacea crevetelui. Cand este gatit, crevetele devine alb, iar dungile negre de pe cochilie capata culoarea rosu stralucitor. Acesta este unul din cele mai populare varietati de crevete de pe piata asiatica, eurppeana, americana.


  • Batoanele de crab, Kani sunt un produs obtinut din carne de crab, au un gust delicios si putine calorii.


  • Pestele este o sursa bogata de vitaminele A, B, B1, B6, B12, biotina, niacina si minerale, in special fier, potasiu si zinc. Cei mai folositi pesti sunt tonul, somonul, lupul de mare.


  • Anghila afumata sau Unagi nu este niciodata consumata cruda, nici macar in sushi. Mai intai este filetata si gatita in baie de aburi, apoi este taiata in bucati si inmuiata intr-un sos dulce. Este apoi facuta pe gratar la foc de carbuni care ii confera o savoare bogata si o textura usoara.


  • Orezul este preparat din orez cu bobul rotund, care are o consistenta diferita fata de orezul cu bob lung. Calitatea sa de baza este caracterul lipicios. Dupa ce este fiert cu o cantitate e4gala de apa, se amesteca cu un sos obtinut din otet de orez, sare, zahar, si sake. Se raceste la temperatura mai scazuta inainte de a fi folosit

    In ciuda aparitiei a numeroase produse noi, renumele si succesul delicateselor sushi nu palesc, ba chiar atrag din ce in ce mai multi amatori. Explicatia succesului este simpla: sushi este pregatit cu ingrediente sanatoase si in acelasi timp savuroase. Combinatia de orez, asezonat cu otet japonez si peste proaspat, fructe de mare, alge marine sau legume face din sushi o mancare echilibrata si hranitoare.
  • Un comentariu: