joi, 9 septembrie 2010

O dieta echilibrata

Despre kilogramele in plus, combaterea obezitatii
si secretele unei siluete


In general, mass media nu mentioneaza tendinta lumii in plin proces de globalizare de a promova un stil de viata orientat spre succes si competitie si nu se vorbeste suficient despre expunerea la stres in paralel cu ingerarea prin aport alimentar de substante chimice, aromatizanti, conservanti si coloranti sintetici, organisme modificate genetic, alimente saracite de nutrienti, insa aspectuos ambalate. Daca totusi se intampla ca aceste observatii sa razbata pana la cititori, atunci factori responsabili care nu doresc constientizarea populatiei actioneaza in consecinta.

Astazi, in scoli si in preajma lor nu se mai gasesc decat bauturi tip cola, racoritoare carbogazificate cu zaharuri si alimente fast-food, cu efecte deosebit de nocive asupra sanatatii. Chiar, daca extrem de rar, sunt puse in vanzare si bauturi sau mancare sanatoasa, adolescentii nici nu vor sa auda de acestea, caci, in zilele noastre, meniul acceptat este doar cel numit "junk-food", promovat atat de agresiv in reclame.

Consecintele, exprimate nu numai in kilograme, sunt grave. Tot mai frecvent semnele unei alimentatii neadecvate sunt vizibile deja din copilarie, iar categoria de varsta mijlocie sau cea varstnica nu numai ca este in general supraponderala, dar se confrunta cu obezitatea si cu probleme serioase de sanatate ce deriva de aici. Ca rezultat direct al cresterii in greutate pot aparea urmatoarele simptome si boli: hiperlipidemie, hipertensiune, diabet zaharat, afectiuni ale aparatului cardiovascular, care afecteaza atat vasele de sange cat si inima, afectiuni ale articulatiilor - abraziuni articulare, afectiuni hematologice.

- Ce putem face in astfel de situatii?
In primul rand, in limita posibilitatiilor trebuie sa consumam alimente si nutrienti naturali si sa incercam sa scapam de stres, consecinta a modului alert de viata al secolului 21. In acest scop, cea mai potrivita cale este cea numita wellness. Experienta ultimilor zeci de ani dovedeste ca dietele severe, sarace in calorii si substante nutritive vitale, nu ofera rezultate autentice si de durata. Datorita asa-numitului efect yo-yo, kilogramele pierdute se reintorc cu altele in plus, masa musculara scade sau se atrofiaza ca urmare a diatei exagerate, iar prima consecinta o reprezinta cresterea in greutate. Din acest motiv dispozitia noastra psihica se deterioreaza si devenim depresivi, fobici, colerici, alergici.

- De ce se intampla toate acestea?
In primul rand, datorita faptului ca aceste cure de slabire nu iau in considerare factorii emotionali, psihici si socioculturali ca fiind cauze importante ale obezitatii. Daca abordam obezitatea doar sub aspect fizic, nu putem obtine rezultate de durata! In al doilea rand, deoarece, in general, diferitele cure de slabire nu tin cont de existenta bio-informatiilor vitale si de ciclul energetic. De asemenea, majoritatea persoanelor care tin cure de slabire evita exercitiile fizice si, deseori, nu sunt constiente de rolul esential al detoxificarii organismului prin consumarea unei cantitati suficiente de apa.
Conform celor mentionate mai sus, putem identifica anumiti factori interni cu rol determinant in procesul de ingrasare. Acesti factori sunt: dieta greoaie, haotica si nesanatoasa, lipsa de exercitii fizice, dezechilibrul emotional, inexistenta unei scheme naturale de tatament si combatere a obezitatii bazata pe stimularea mecanismelor proprii de repunere in forma de care organismul nostru dispune inca de la nastere.

Alimentatia
bogata in principii nutrtitive (vitamine, minerale, aminoacizi)
Produsul Spirulina Max de la CaliVita inglobeaza in stare naturala vitamine, minerale, aminoacizi si enzime cat pentru toate necesitatile de nutritie celulara specifice unui organism solicitat. Produsul Spirulina Max este un preparat natural eficient, avand in compozitie extract din alga Spirulina, una dintre cele mai importante surse de nutrienti celulari usor asimilabili prin forma naturala in care acestia se gasesc in compozitia plantei. Consumul de Spirulina rezolva, alaturi de o dieta sanatoasa, problema hranirii corespunzatore a unui organism care doreste sa abandoneze vechile obiceiuri de alimentatie masiva si haotica, fara sa experimenteze efecte secundare curei de slabire.

O dieta alimentara sanatoasa si echilibrata d.p.d.v al armoniei si diversitatii nutritionale
Iata in cele ce urmeaza un model de DIETA RECOMANDATA pentru o alimentatie armonioasa
ZIUA 1...
- Mic Dejun: paine integrala, sunca presata, rosii, ardei gras, ceai cu lamaie;
- Pranz: supa cu galuste de ficat, taietei cu varza;
- Gustare: fructe;
- Cina: mamaliguta cu branza de capra si smantana, icre preparate in casa.

ZIUA 2...
- Mic Dejun: paine se secara, iaurt natural, gem de caise, ceai cu lamaie;
- Pranz: supa crema de telina, peste la gratar, orez fiert, castraveti acri;
- Gustare: fructe;
- Cina: oua fierte tari, paine neagra prajita cu unt, carne fiarta de vita tanara, mere, pere.

ZIUA 3...
- Mic Dejun: paine de secara, sunca din carne de curcan, suc de fructe proaspete, miere si iaurt natural;
- Pranz: ciorba de legume, piept de pui la gratar sau prajit intr-o cantitate mica de ulei cu apa, cartofi copti, varza inabusita;
- Gustare: fructe;
- Cina: mazare, salata de legume cu lamaie si ulei, file macrou, paine prajita.

ZIUA 4...
- Mic Dejun: paine neagra, parizer din carne de pasare, ridichi, branza de capra, cei cu lamaie;
- Pranz: supa de conopida, mancare de cartofi cu patrunjel, peste la gratar sau prajit intr-o cantitate mica de ulei cu apa, ardei in otet;
- Gustare: fructe;
- Cina: branza topita, conserva de pateu din carne de pui, iaurt, paine prajita.

ZIUA 5...
- Mic Dejun: paine de secara, drob de limba, cascaval cu chimen, cei cu lamaie, unt, miere naturala;
- Pranz: supa de cartofi, mancare de fasole verde, carne de vita fiarta, masline;
- Gustare: fructe;
- Cina: kefir, file-macrou din conserva, nuci, paine prajita.

Exercitiile fizice
Exercitiile fizice regleaza nivelul glicemiei, cresc aportul energetic la nivel celular, contribuie la optimizarea starii de sanatate. Nivelurile de energie ridicate pot duce la o noua crestere a rezistentei la efort, deci la o activitate fizica mai intensa. Exercitiile fizice regulate si activitatea fizica sustinuta obliga organismul nostru sa arda mai multe calorii si, prin cresterea ratei metabolice provocate de acestea, pierderea in greutate continua chiar si cand ne odihnim. Efectuarea unui exercitiu fizic intens, timp de 30-60 de minute, de trei ori pe saptamana, poate fi o metoda excelenta de mentinere a siluetei pentru multe persoane. Programul de activitate fizica nu trebuie sa includa neaparat activitati intensive precum alergatul sau joggingul vioi, mai ales daca suntem supraponderali si avem o conditie fizica subreda. O plimbare de lunga durata pe un deal poate fi de multe ori activitatea ideala pentru multe persoane cu probleme. Dat fiind faptul ca plimbarea consuma mai putine calorii decat joggingul sau alergatul, ea ar trebui sa dureze minim 40 de minute. Alte activitati, precum mersul pe bicicleta, urcatul scarilor sau inotul ar putea da, de asemenea, rezultate excelente, atat timp cat sunt practicate cu regularitate (preferabil zilnic), minim de trei sau de patru ori pe saptamana.

Echilibrul emotional
Atat obezitatea cat si starea precara a aparatului locomotor sau a tegumentului nostru sunt - in plan spiritual/energetic - indicatori ai lipsei de iubire. Sentimentul spiritual si mental de vid poate fi redus de catre alimente doar temporar. Cu cat acest vid interior devine mai chinuitor, cu atat tanjim dupa alimente mai bogate si mai grele.
In cazul unui nivel ridicat al glicemiei (zahar = iubire) inseamna ca avem sentimente ascunse in adancul nostru, pe care nu reusim sa le exprimam. Foamea, scaderea glicemiei, ar trebui intelese ca scaderea nivelului de iubire. Nici un aliment fizic nu poate umple golurile si deficitele psiho-emotionale pe termen lung.
Avand in vedere ca organismul nostru este proiectia starii noastre mentale si emotionale, nu ne putem amagi prin consumul de alimente usoare si adoptarea unei diete sanatoase in speranta ca prin schimbarea fortata a dietei ne vom repune in forma si vom da jos kilogramele in plus; deprimarea, gandurile si sentimentele noastre launtrice sunt insa mai puternice decat par. Numai cei ce pot iubi neconditionat si au un nivel spiritual ridicat nu se amagesc daca consuma alimente cu vibratii inalte, lipsite de compusi sintetici (alimente sintetice = comportament afectat). Aceasta stare launtrica pura (datatoare de echilibru, sanatate si armonie) nu poate fi dobandita cu forta. Putem sa atingem aceasta stare doar prin ajungerea la un nivel spiritual mai inalt. Daca acest lucru nu s-a intamplat inca, nu o sa ne simtim indestulati, nu o sa redobandim echilibrul pierdut si nu o sa slabim armonios consumand alimente pure.
In momentul de fata ne traim viata intr-o stare de nervozitate si tensiune constanta. Vremurile noastre sunt caracterizate prin folosirea de substituenti ai actiunii, precum starea de agitatie, senzualitatea intensificata, presiunea constanta a timpului, mersul continuu la cumparaturi, servitul obsesiv de gustari.
Energia aferenta fiecarui aliment are un nivel vibrational specific. Astfel, alimentele pot fi grupate in concordanta cu o ierarhie a vibratiilor, de la cele mai joase pana la cele mai inalte. Cele mai pure alimente sunt legumele, fructele, apa de izvor si cerealele integrale. Carnea de porc si alcoolul au cea mai joasa vibratie. Oamenii ar trebui sa consume alimente care se potrivesc cu nivelul lor spiritual. Limita dezvoltarii noastre spirituale si mentale devine evidenta cand dam buzna in bucatarie si incepem sa devoram bunatatile pe care le-am ascuns, pana acum, chiar si de noi. Acesta este punctul in care suntem, in cele din urma, sinceri cu noi insine. In acel moment, dispozitia noastra si starea sufleteasca se imbunatatesc pentru ca ne acceptam asa cum suntem.
Cei ce totusi raman dominati de vanitate cauta un substituent al actiunii: isi provoaca voma tuturor alimentelor ingerate, consuma alcool, aprind o tigara, scapa de ei insisi cautand cu disperare compania cuiva sau, in cazuri extreme (asemenea multor personaje din lumea "starurilor") recurg la droguri.
Practic, nu exista alimente ce cresc sau scad greutatea corporala. Noi nu castigam sau pierdem in greutate ca urmare efectiva a ceea ce mancam. Dupa cum spuneam, fiecare aliment are un nivel vibrational specific. Totul depinde de informatia codificata in aceste vibratii si compatibilitatea ei cu organismul nostru.
Consumand alimente cat mai pure (cereale integrale, verdeturi, lactate) doar pentru ca ni s-a spus ca asa este bine in pofida faptului ca noi nu ne simtitm bine hraniti sau indestulati cu acest tip de alimentatie, vom percepe lipsa de vitalitate pe de o parte la nivel fizic (unde ne apropiem prin infometarea programata de procesele de ingrasare de dupa curele de slabire draconice), pe de alta parte la nivel energetic-spiritual (prin lipsa de sinceritate si realism fata de organismul nostru). In cazul in care nu se intampla ca, dupa o cura mai lunga sau mai scurta cu astfel de alimente (nepotrivite nivelului nostru vibrational), sa incepem sa luam in greutate, dieta fortata poate fi adesea insotita de tensiuni interne constante. Simtim un impuls irezistibil de a ne canaliza agresiunile ce se acumuleaza iar si iar: ne pierdem rabdarea, tipam maniati la altii, ii provocam pe cei din jur si facem miscari rapide si grosolane. Daca ne suprimam si agresivitatea, atunci apar eruptii alergice sau incepem sa avem probleme gastro-intestinale.
In cazul in care devenim supraponderali consumand ceea ce ne place (mancand conform nivelului nostru spiritual), vina poate fi gasita, fara indoiala, in relatiile noastre sociale. Daca nu impacam traiul nostru social de zi cu zi cu necesitatile noastre spirituale, atunci vom incepe - intr-un mod mai mult sau mai putin constient - sa mascam aceste necesitati, facand asta cu o consecventa care adesea poate deveni a doua noastra natura... Incercand in plan spiritual-energetic sa ne suplinim lipsa de dragoste sau de teluri superioare in viata printr-o hiper-alimentatie, construim in corpul nostru - ca si corespondent in plan fizic - un strat de protectie din grasimi si/sau apa pentru a ne tine la distanta de lumea care ne inconjoara.
Consecinta propriilor noastre auto-deceptii se numeste in limbajul de specialitate "efect yo-yo". Acest efect exista pana in momentul in care ne decidem sa lasam in urma acele relatii de posedare si obiceiuri de a fi in care intram doar pentru a ne satisface orgoliul, din pasiune patimasa sau de convenienta. Efectul yo-yo isi are originea in modul nostru de viata eronat, nu in dieta noastra. Acest lucru este valabil si pentru doua dintre cele mai puternice dereglari ale dietei: bulimia si anorexia. Infometarea pe parcursul a mai multor saptamani corespunde fazei de auto-deceptie ("Sunt cu adevarat fericit!"). Organismul nostru este insa sincer tot timpul, astfel ca, atunci cand recastigam kilogramele pierdute, soseste momentul adevarului. Cedam psihic si suferim exact de lipsa sentimentelor, in timp ce corpul nostru devine supraponderal. Dat fiind faptul ca ne lipsesc sursele de fericire interioara, autentica, recurgem cu disperare la cele exterioare, iluzorii.
Putem sa ne pastram forma ideala fara sa urmam ca ascetii diete aparent miraculoase, daca reusim sa gasim raportarile optime la noi si la cei din jur. Imaginea noastra depinde de cum ne simtim ca barbat sau femeie in propria noastra piele. Problemele de greutate rezulta aproape intotdeauna ca urmare a auto-desconsiderarii manifestate pe diferite planuri ale existentei noastre.

Preparatele naturale pentru scaderea in greutate
Ar trebui sa mai adaugam ca, fara un aport regulat de produse si preparate naturiste profesional concepute si corect dozate, destinate proceselor metabolice aferente pierderii in greutate, un proces de slabire inceput cu succes poate fi incetinit pana ajunge chiar sa stagneze. Ingredientele produselor naturale complexe de reglare a greutatii corporale actioneaza firesc si sinergic, ajutand corpul nostru sa-si recastige echilibrul natural, stimuland in acelasi timp o utilizare eficienta a resurselor de care organismul nostru dispune inca de la nastere.
In acest sens, recomandam urmarea uneia dintre schemele de tratament natural propuse in cadrul sectiunilor:
din paginile site-ului.

concluzie...
Dorim in incheiere sa mai facem o ultima si foarte importanta constatare: desi poate parea surprinzator, secretul unei siluete (ca al oricarui alt lucru in viata) nu consta in a face lucruri extraordinare, ci a face extraordinar de bine lucruri normale!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu